Egyre népszerűbb a levendula, sokan rajonganak érte, színe, illata, a lepkejárta lágyan hullámzó virágmezők mind örömet okoznak sokunknak. De ne felejtkezzünk el a levendula jótékony hatásáról. A levendulavirágból a 18. század óta készítenek Pannonhalmán levendulaolajat, előtte inkább csak a virágját hasznosították.

Mindenképpen 100%-os farmlevendulaolajat vásároljunk, ha biztosak szeretnénk lenni abban, hogy az alábbi TIPP-ek szerinti felhasználásra tényleg jó legyen...Szerencsére már Magyarországon is egyre több ilyen jó minőségű levendulaolaj van, elsősorban francia levendulából, másodsorban angol levendulából. Érdekes, hogy Franciaországban inkább a Lavandula officinalis (vagyis az orvosi, vagy közönséges levendula) terjedt el.

Nézzük is a TIPPeket, mire is használhatjuk a 100%-os levendula illóolajat?

1. Ha nehezen alszol el, cseppents pár csepp olajat a párnádra, vagy tegyél az éjjeliszekrényre egy kis tálkában vizet és abba cseppents 10 cseppet. A levendulaolaj segíteni fog!

 

2. Mindig legyen nálad egy kis üvegcsében 100%-os levendulaolaj, mert ha megcsípett egy méhecske, vagy akár egy darázs, a csípés helyét ajánlatos azonnal bekenni vele, így nem fog feldagadni!

 

3. Ha megsebesültél, vagy megvágtad magad, húzd elő a levendulaolajos üvegcsét, és cseppents a sebre pár csepp olajat. Megöli a baktériumokat, gombákat, így fertőtleníti a sebet! Utána már nyugodtan be lehet kötni.

 

4. Ha fáj a füled, egy-két csepp tömény olajat cseppents a füledbe, vigyázz, hogy egészen a dobhártyáig befolyjon. A gyulladást lecsökkenti, a duzzanatot lelohasztja, a fájdalmat elmulasztja.

 

5. Ha bedugult az orrod, akár megfázás, akár allergia miatt, a tömény olajos üvegbe szagolj bele egyszer-kétszer, ha erősebb a dugulás, akkor kenj az orrod alá egy kicsit az olajból, és meglátod, egész éjjel jól fogsz tudni aludni...

 

6. Ha női gombás vagy baktérumos fertőzésed van, csinálj egy jó meleg ülőfördőt, cseppents bele 20 csepp olajat, és ülj benne 15-20 percet. Ha nem múllik el egyből, érdemes másnap megismételni. Nekem még sosem kellett ismételnem...:-)

 

7. Ha a lábkörmödön évek óta nem múló körömgomba fertőzés van, kenegesd az olajjal, ez azért nem olyan gyors hatású, 6 hetes kúra minden nap elég jó hatásfokú lesz.

 

8. Ha fáj valamelyik izületed, térded, próbáld meg bekenni az olajjal, egy-két hetes kúra jelentősen csökentheti a gyulladást és a fájdalmat is. Fontos, hogy ne hagyd félbe!

 

9. Ha feszült vagy, érzed a stresszt, csepegtess egy pár csepp olajat a szobádban a földre vagy akár a polcra. Vagy egy kis vízbe, és aromalámpából párologtasd. Csökkenni fog a feszültséged.

 

10. Ha az állataid rossz szagot "termelnek" a lakásban, érdemes egy flakonba levendulavizet tenni és belecsepegtetni 10 csepp levendulaolajat és evvel lespriccelni az érintett területeket. A levendulavíz elveszi a rossz szagot, a levendulaolaj, pedig jó illatot csinál és riasztja is az állatokat.

 

Szóval, ahogy szoktam mondani, a levendulaolaj mindenre IS jó...:-)

levendulaolaj_10_ml.jpg

http://www.magyarprovencelevendula.hu/termek/monoszloi_levendulaolaj_10_ml/

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarprovence.blog.hu/api/trackback/id/tr515404514

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása