Levendulaolaj és levendulaolaj között óriási különbségek vannak. 

Az ma már nem kérdés, mindenkinek egyértelmű, hogy a Villányi Kopár dűlőben termő szőlőből nagy valószínűséggel jobb bor készül majd, mint egy névtelen, ismeretlen szőlőbirtokról. Azért ez sem volt mindig így. Emlékszem, a rendszerváltás környékén még rettenetes minőségű borokat ittunk, dűlőszelektált bor elvétve sem volt a piacon. Aztán szép folyamatosan tanultuk meg, hogy milyen az igazán jó bor, bejártuk a pincéket, megismertük a birtokokat, amelyek folyamatosan fejlődtek is, együtt a potenciális közönsséggel. Mára már eljutottunk oda, hogy hajlandóak vagyunk megfizetni a legjobb dűlők legjobb évjáratait. Ehhez kb. 20 év kellett.

blog-580.jpgVajon az illóolaj piac mikor fog eljutni oda, hogy érdekelje a vásárlókat, hol termelték az illóolajat adó levendulát? Melyik farm melyik dűlőjében? Az egyes évjáratok között van-e különbség? Illatban, hatóanyagban melyik a gazdagabb? Van-e, lesz-e igényünk az igazán minőségi illóolajok használatára? Mennyi időre van ehhez szükség még Magyarországon?

Ha belegondolunk abba, hogy 10 ml 100%-os francia levendulából készült levendulaolaj előállításához 10-12 kg levendulavirágra van szükség, rögtön megértjük, hogy valójában aranyárban kellene adni a levendulaolajat. Nagyon sok munka és nagyon sok napfény és virág "aranya" sűrűsödik össze egy kis üvegcsében. Ezért is olyan hatékony az igazi "farmolaj". Az 1000 Ft alatti levendulaolajok valószínűleg hígítottak, vagyis hamisítványok..egyszerűen ennél olcsóbban lehetetlen előállítani megfelelő minőségű olajat.

Többször jártam Franciaországban, ahol "terepgyakorlaton" jártam végig a farmokat, hogyan is működnek a családi gazdaságok. Igaz, ezek többsége már 1890 óta működik, melyekkel mi nem tudunk versenyezni. De az elkötelezettséggel, a levendulaimádattal és nem utolsó sorban a talaj ásványi anyag tartamlával és a mikrokímával igen...

logo-boutique-pc.pngLegnagyobb hatással a Le Chateau de Bois Provence farm volt rám, ahol működik egy levendulamúzeum is, aki Provence-ban jár, ne hagyja ki! Na itt 15 ml 100%-os levendulaolaj 28 euroba, azaz több mint 10.000 Ft-ba kerül. Magyarországon jó ha 1500-3000 Ft közötti árat tudunk kérni a levendulaolajért. Pedig állítom, nálunk is vannak olyan dűlők, amelyek versenyre kelhetnek a francia illóolajjal is...

Talán ma már eljutottunk oda, hogy az igazi rajongók ismerik a levendulabirtokokat és azt is tudják, hogy hol milyen odaadással, figyelemmel készül biztosan vegyszermentes minőségi levendulaolaj. Fontos lenne, hogy ezekről a helyekről vásároljunk olajat, evvel is támogatva a kistermelő farmokat. Sok cég készít kozmetikumokat és árul levendulaolajat, de ahol nem írják oda a származási helyszínt, egyszerűen nem tudhatjuk, hogy honnan származik a levendula, pl. gyomirtóval kezelik-e a földet a könnyebb kezelhetőség kedvéért? Ugyanis nagy erre a csábítás. Ahol biztosan nincs ilyen, a legjobb hazai farmok olajai az alábbiak:

Dörgicsei Bio levendulaolaj 10 ml 2950 Ft

MagyarProvence Levendulabirtok levendulaolaj 10 ml 1800 Ft

Apátsági francia levendulaolaj 10 ml 1990 Ft

Tihanyi levendula 10 ml 2500 Ft

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarprovence.blog.hu/api/trackback/id/tr9516598048

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása