Süssünk, süssünk valamit..

2012.03.27. 11:28

 „Süssünk, süssünk valamit.
Azt is megmondom, hogy mit:
lisztből legyen kerekes,
töltelékes jó édes.”

..mondja a mondóka. Hát mi kipróbáltuk két levendulás süti receptjét is! Hogy ti még nem készítettetek és kóstoltatok ilyet? Akkor itt az ideje! Kövessétek végig a képeinken és megjegyzéseinken keresztül a mi közös süti sütésünket!

Akkor vágjunk is bele!

 

Két süti receptjét osztom meg veletek. Az egyik egy száraz keksz, a másik egy citromkrémes finomság!

 

Levendulás, aszalt gyümölcsös keksz:

 

Hozzávalók:

 

  • 230 g finomliszt
  • 70 g kukoricaliszt
  • 100 g porcukor
  • csipet só
  • 1 tk. levendulavirág
  • 20 dkg hideg vaj
  • 1 ek. levendulaszirup (vagy levendula szörp)
  • 1 ek. apróra vágott aszalt gyümölcs (körte, őszibarack, ribizli, stb.)
  • 2-3 ek. hideg víz

Ne hátráljatok meg, ha nincs otthon levendula szörpötök, vagy szirupotok! Házilag is gyorsan elkészíthetitek: egy kis edénybe tesztek egy pohár vizet, és barna cukrot melegítetek benne. Ehhez hozzáfőzitek a levendulavirágot, és forralás után, mikor már sűrűsödik ez a massza, akkor leszűritek. Már kész is a kekszhez szükséges levendula szirup!

 

 

 

 

 

A keksz összeállítása nagyon egyszerű. A liszteket, porcukrot, sót és a felkockázott hideg vajat morzsásra összekeverem – akár kézzel, akár géppel is lehet -, majd hozzáadom a levendulavirágot, aszalt gyümölcsöket. Ezután belecsorgatom a levendulaszirupot és a szükséges mennyiségű vizet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Ezt követően henger formát gyúrok az anyagból. Fóliába csomagolom és hűtőbe teszem egy-két órára.
 

 

 

 

 

4-5 mm-es szeletekre vágom és 180 fokos sütőben kb. 9 percig sütöm, míg enyhén rózsaszín színt kap.

 

 

 

  

A következő süti elkészítése kicsit összetettebb volt, lévén a tésztán kívül krémet is készítettünk hozzá. De megérte a picivel több munka, mert különlegesen pikáns, igazi friss nyári süteményt alkotott a levendulás, csokis tészta a citromos krémmel házasítva.
 
Levendulás, citromos teasütemény:
 
Hozzávalók:
 
  • 25 dkg rétesliszt
  • fél csomag sütőpor (foszfátmentes)
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 5 dkg vaj
  • 1 csapott ek. méz
  • 4 dkg nádcukor
  • 4 ek frissen facsart citromlé
  • 1 citrom leve
  • 1 tojás
  • 1 tk szárított levendula
  • 1-2 ek-nak megfelelő tört fehér csoki
  • forgatáshoz 1 mk levendula és 1 púpos ek cukor porítva, a kettő keverve
  • a citromkrémhez:
  • 2 tojás
  • 2-3 citrom leve
  • 10 dkg cukor
  • 1 tk bio kukoricakeményítő
  • 5 dkg vaj

 

A lisztet keverjük össze a sütőporral és a pudingporral. 

 

 

A puha vajat keverjük krémesre a cukorral és a mézzel, majd adjuk hozzá a citromlevet és a tojást. Kanalanként keverjük a lisztes keveréket a krémbe, végül adjuk hozzá a levendulát, és a feldarabolt fehér csokit. 

 

 


  

  

A tésztát tegyük hűtőbe, ahol legalább fél órát hagyjuk hűlni.Ezután formázzunk belőle diónyi golyókat, amiket aztán vastag korongokká lapogatunk. Forgassuk bele mindegyiket a levendulás porcukorba.

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

Sütőpapírral bélelt tepsiben, 180 fokos sütőben 10-12 percig süssük.

 

 

 

 

 

 

Melegen vágjuk ketté őket. TANÁCS: vékony élű késsel vágjuk fel a korongokat, különben szétesik a tészta. A kettévágott tésztát ezek után töltsük meg a citromos krémmel.

 

 

 

A citromkrém elkészítése:
 

A tojásokat kikeverjük a cukorral, a keményítővel, és a citrom levével. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Egy kisebb lábosban forraljunk 3-4 dl vizet. Erre helyezzük a tojásos masszát egy keverőtálba, ami nem ér a vízhez. Folyamatos kevergetés mellett sűrű krémmé főzzük. Ha már jó sűrű, akkor vegyük le a gőzről, és keverjük el benne a vajat is. Langyosan kenjük rá a süteményre.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 
 

 

 

 Tartsuk a kész sütit hűvös helyen, illetve hűtőben! 

 

 

 

 

Ugye milyen finomak és gusztusosak lettek?!  

Jó étvágyat a szépséges és üdítő falatokhoz! 
 
 
-Naky-

 


A bejegyzés trackback címe:

https://magyarprovence.blog.hu/api/trackback/id/tr364343140

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása