Süssünk, süssünk valamit..
2012.03.27. 11:28
„Süssünk, süssünk valamit.
Azt is megmondom, hogy mit:
lisztből legyen kerekes,
töltelékes jó édes.”
..mondja a mondóka. Hát mi kipróbáltuk két levendulás süti receptjét is! Hogy ti még nem készítettetek és kóstoltatok ilyet? Akkor itt az ideje! Kövessétek végig a képeinken és megjegyzéseinken keresztül a mi közös süti sütésünket!
Akkor vágjunk is bele!
Két süti receptjét osztom meg veletek. Az egyik egy száraz keksz, a másik egy citromkrémes finomság!
Levendulás, aszalt gyümölcsös keksz:
Hozzávalók:
- 230 g finomliszt
- 70 g kukoricaliszt
- 100 g porcukor
- csipet só
- 1 tk. levendulavirág
- 20 dkg hideg vaj
- 1 ek. levendulaszirup (vagy levendula szörp)
- 1 ek. apróra vágott aszalt gyümölcs (körte, őszibarack, ribizli, stb.)
- 2-3 ek. hideg víz
Ne hátráljatok meg, ha nincs otthon levendula szörpötök, vagy szirupotok! Házilag is gyorsan elkészíthetitek: egy kis edénybe tesztek egy pohár vizet, és barna cukrot melegítetek benne. Ehhez hozzáfőzitek a levendulavirágot, és forralás után, mikor már sűrűsödik ez a massza, akkor leszűritek. Már kész is a kekszhez szükséges levendula szirup!
4-5 mm-es szeletekre vágom és 180 fokos sütőben kb. 9 percig sütöm, míg enyhén rózsaszín színt kap.
- 25 dkg rétesliszt
- fél csomag sütőpor (foszfátmentes)
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 5 dkg vaj
- 1 csapott ek. méz
- 4 dkg nádcukor
- 4 ek frissen facsart citromlé
- 1 citrom leve
- 1 tojás
- 1 tk szárított levendula
- 1-2 ek-nak megfelelő tört fehér csoki
- forgatáshoz 1 mk levendula és 1 púpos ek cukor porítva, a kettő keverve
- a citromkrémhez:
- 2 tojás
- 2-3 citrom leve
- 10 dkg cukor
- 1 tk bio kukoricakeményítő
- 5 dkg vaj
A lisztet keverjük össze a sütőporral és a pudingporral.
A puha vajat keverjük krémesre a cukorral és a mézzel, majd adjuk hozzá a citromlevet és a tojást. Kanalanként keverjük a lisztes keveréket a krémbe, végül adjuk hozzá a levendulát, és a feldarabolt fehér csokit.
A tésztát tegyük hűtőbe, ahol legalább fél órát hagyjuk hűlni.Ezután formázzunk belőle diónyi golyókat, amiket aztán vastag korongokká lapogatunk. Forgassuk bele mindegyiket a levendulás porcukorba.
Melegen vágjuk ketté őket. TANÁCS: vékony élű késsel vágjuk fel a korongokat, különben szétesik a tészta. A kettévágott tésztát ezek után töltsük meg a citromos krémmel.
A tojásokat kikeverjük a cukorral, a keményítővel, és a citrom levével.
Egy kisebb lábosban forraljunk 3-4 dl vizet. Erre helyezzük a tojásos masszát egy keverőtálba, ami nem ér a vízhez. Folyamatos kevergetés mellett sűrű krémmé főzzük. Ha már jó sűrű, akkor vegyük le a gőzről, és keverjük el benne a vajat is. Langyosan kenjük rá a süteményre.
Tartsuk a kész sütit hűvös helyen, illetve hűtőben!
Ugye milyen finomak és gusztusosak lettek?!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.