Levendulaolaj és levendulaolaj között óriási különbségek vannak. 

Az ma már nem kérdés, mindenkinek egyértelmű, hogy a Villányi Kopár dűlőben termő szőlőből nagy valószínűséggel jobb bor készül majd, mint egy névtelen, ismeretlen szőlőbirtokról. Azért ez sem volt mindig így. Emlékszem, a rendszerváltás környékén még rettenetes minőségű borokat ittunk, dűlőszelektált bor elvétve sem volt a piacon. Aztán szép folyamatosan tanultuk meg, hogy milyen az igazán jó bor, bejártuk a pincéket, megismertük a birtokokat, amelyek folyamatosan fejlődtek is, együtt a potenciális közönsséggel. Mára már eljutottunk oda, hogy hajlandóak vagyunk megfizetni a legjobb dűlők legjobb évjáratait. Ehhez kb. 20 év kellett.

blog-580.jpgVajon az illóolaj piac mikor fog eljutni oda, hogy érdekelje a vásárlókat, hol termelték az illóolajat adó levendulát? Melyik farm melyik dűlőjében? Az egyes évjáratok között van-e különbség? Illatban, hatóanyagban melyik a gazdagabb? Van-e, lesz-e igényünk az igazán minőségi illóolajok használatára? Mennyi időre van ehhez szükség még Magyarországon?

Ha belegondolunk abba, hogy 10 ml 100%-os francia levendulából készült levendulaolaj előállításához 10-12 kg levendulavirágra van szükség, rögtön megértjük, hogy valójában aranyárban kellene adni a levendulaolajat. Nagyon sok munka és nagyon sok napfény és virág "aranya" sűrűsödik össze egy kis üvegcsében. Ezért is olyan hatékony az igazi "farmolaj". Az 1000 Ft alatti levendulaolajok valószínűleg hígítottak, vagyis hamisítványok..egyszerűen ennél olcsóbban lehetetlen előállítani megfelelő minőségű olajat.

Többször jártam Franciaországban, ahol "terepgyakorlaton" jártam végig a farmokat, hogyan is működnek a családi gazdaságok. Igaz, ezek többsége már 1890 óta működik, melyekkel mi nem tudunk versenyezni. De az elkötelezettséggel, a levendulaimádattal és nem utolsó sorban a talaj ásványi anyag tartamlával és a mikrokímával igen...

logo-boutique-pc.pngLegnagyobb hatással a Le Chateau de Bois Provence farm volt rám, ahol működik egy levendulamúzeum is, aki Provence-ban jár, ne hagyja ki! Na itt 15 ml 100%-os levendulaolaj 28 euroba, azaz több mint 10.000 Ft-ba kerül. Magyarországon jó ha 1500-3000 Ft közötti árat tudunk kérni a levendulaolajért. Pedig állítom, nálunk is vannak olyan dűlők, amelyek versenyre kelhetnek a francia illóolajjal is...

Talán ma már eljutottunk oda, hogy az igazi rajongók ismerik a levendulabirtokokat és azt is tudják, hogy hol milyen odaadással, figyelemmel készül biztosan vegyszermentes minőségi levendulaolaj. Fontos lenne, hogy ezekről a helyekről vásároljunk olajat, evvel is támogatva a kistermelő farmokat. Sok cég készít kozmetikumokat és árul levendulaolajat, de ahol nem írják oda a származási helyszínt, egyszerűen nem tudhatjuk, hogy honnan származik a levendula, pl. gyomirtóval kezelik-e a földet a könnyebb kezelhetőség kedvéért? Ugyanis nagy erre a csábítás. Ahol biztosan nincs ilyen, a legjobb hazai farmok olajai az alábbiak:

Dörgicsei Bio levendulaolaj 10 ml 2950 Ft

MagyarProvence Levendulabirtok levendulaolaj 10 ml 1800 Ft

Apátsági francia levendulaolaj 10 ml 1990 Ft

Tihanyi levendula 10 ml 2500 Ft

Egyre népszerűbb a levendula, sokan rajonganak érte, színe, illata, a lepkejárta lágyan hullámzó virágmezők mind örömet okoznak sokunknak. De ne felejtkezzünk el a levendula jótékony hatásáról. A levendulavirágból a 18. század óta készítenek Pannonhalmán levendulaolajat, előtte inkább csak a virágját hasznosították.

Mindenképpen 100%-os farmlevendulaolajat vásároljunk, ha biztosak szeretnénk lenni abban, hogy az alábbi TIPP-ek szerinti felhasználásra tényleg jó legyen...Szerencsére már Magyarországon is egyre több ilyen jó minőségű levendulaolaj van, elsősorban francia levendulából, másodsorban angol levendulából. Érdekes, hogy Franciaországban inkább a Lavandula officinalis (vagyis az orvosi, vagy közönséges levendula) terjedt el.

Nézzük is a TIPPeket, mire is használhatjuk a 100%-os levendula illóolajat?

1. Ha nehezen alszol el, cseppents pár csepp olajat a párnádra, vagy tegyél az éjjeliszekrényre egy kis tálkában vizet és abba cseppents 10 cseppet. A levendulaolaj segíteni fog!

 

2. Mindig legyen nálad egy kis üvegcsében 100%-os levendulaolaj, mert ha megcsípett egy méhecske, vagy akár egy darázs, a csípés helyét ajánlatos azonnal bekenni vele, így nem fog feldagadni!

 

3. Ha megsebesültél, vagy megvágtad magad, húzd elő a levendulaolajos üvegcsét, és cseppents a sebre pár csepp olajat. Megöli a baktériumokat, gombákat, így fertőtleníti a sebet! Utána már nyugodtan be lehet kötni.

 

4. Ha fáj a füled, egy-két csepp tömény olajat cseppents a füledbe, vigyázz, hogy egészen a dobhártyáig befolyjon. A gyulladást lecsökkenti, a duzzanatot lelohasztja, a fájdalmat elmulasztja.

 

5. Ha bedugult az orrod, akár megfázás, akár allergia miatt, a tömény olajos üvegbe szagolj bele egyszer-kétszer, ha erősebb a dugulás, akkor kenj az orrod alá egy kicsit az olajból, és meglátod, egész éjjel jól fogsz tudni aludni...

 

6. Ha női gombás vagy baktérumos fertőzésed van, csinálj egy jó meleg ülőfördőt, cseppents bele 20 csepp olajat, és ülj benne 15-20 percet. Ha nem múllik el egyből, érdemes másnap megismételni. Nekem még sosem kellett ismételnem...:-)

 

7. Ha a lábkörmödön évek óta nem múló körömgomba fertőzés van, kenegesd az olajjal, ez azért nem olyan gyors hatású, 6 hetes kúra minden nap elég jó hatásfokú lesz.

 

8. Ha fáj valamelyik izületed, térded, próbáld meg bekenni az olajjal, egy-két hetes kúra jelentősen csökentheti a gyulladást és a fájdalmat is. Fontos, hogy ne hagyd félbe!

 

9. Ha feszült vagy, érzed a stresszt, csepegtess egy pár csepp olajat a szobádban a földre vagy akár a polcra. Vagy egy kis vízbe, és aromalámpából párologtasd. Csökkenni fog a feszültséged.

 

10. Ha az állataid rossz szagot "termelnek" a lakásban, érdemes egy flakonba levendulavizet tenni és belecsepegtetni 10 csepp levendulaolajat és evvel lespriccelni az érintett területeket. A levendulavíz elveszi a rossz szagot, a levendulaolaj, pedig jó illatot csinál és riasztja is az állatokat.

 

Szóval, ahogy szoktam mondani, a levendulaolaj mindenre IS jó...:-)

levendulaolaj_10_ml.jpg

http://www.magyarprovencelevendula.hu/termek/monoszloi_levendulaolaj_10_ml/

 

 

Miért várom a tavaszt?

2016.02.03. 15:23

Számomra ez mindig egyértelmű volt. A tavasz az új élet kezdete. Ha nem lenne négy évszakunk, kimaradna ez a csodás évszak és az élet újraindulási misztériumának évről-évre való megélése. Ilyenkor már érzem a levegőben a tavasz illatát, napról napra figyelem, ahogy az aprócska virágok kidugják a fejüket sokszor még a hó alól. A hóvirágok megjelenése már bizonyossá teszi, ebben az évben is eljön a tavasz. Elzarándokolok Alcsútdobozra, hogy a hóvirágtengerben gyönyörködhessek...

hovirag_alcsut.jpg

 

És eljön március 21-e, az év legszebb napja, a születésnapom. Az új élet kezdete, amikor a napéjegyenlőség után egyre hosszabbak a nappalok, csökken a melatonin (amely az ún alváshormon, és a téli pihenőért felelős) és nő a szerotonin (boldogsághormon) szintem, jobb lesz a kedvem, vidámabb, nyíltabb és kíváncsibb leszek, rátok is..:-) Az immunrendszerem újra erősödik, ami most még az influenza támadása alatt áll. (elnézést ezekért, de alapvetően biológia-kémia tanár lennék...:-). Szervezetem ébredezik a téli álomból... A tavaszi eső illata semmivel sem összehasolítható, a tavaszi virágok szirmaikat bontogatják, a kikerics, a mandula, a nárciszok és a tulipánok illata és látványa csodás bódító a tavaszi napsütésben. A madárcsicsergés, a szabadban töltött egyre több idő segít a hormonális ingadozásom stabilizálódásába és a tavaszi fáradtságom megszűnésében...Szóval, újra élek...

Most így az ágyban fekve, influenzában nyomorultan érezve magamat... már nagyon várom...

 

 

 

Bírja-e a levendula a telet?

2016.02.02. 17:41

A levendulabokrok eléggé jól bírják a telet. Ház körüli kertben általában kiválóan áttelelnek, főként, ha ősszel szépen visszavágtuk a bokrot a hajtások tetejéig. Amennyiben sajnáltuk levágni, akkor évek alatt felfásodik, és szétnyílik a bokor. Ebben az esetben kitesszük a fagyveszélynek, hiszen a bokor belseje tulajdonképpen csupaszon kell hogy kibírja a hideget. Ha ez a helyzet, javaslom, hogy takarják be ágakkal, levéllel a bokrot, amennyire lehet, mintha füge lenne.

Magyarországon ritka a -10 fok alatti hideg, de a levendula, hosszú lenyúló gyökerének illetve tömör ágaiak és leveleinek  köszönhetően még ezt is kibírja. Nálunk, a MagyarProvence levendulabirtokon a pár tízezer tőből évente kifagy 50-60, tehát evvel azért számolnunk kell. Pótolhatjuk ezeket a tavaszi ültetés során.

Gyönyörű a havas levendulamező, élvezet nézni a levendula-hóbuckákat...12400806_1048046711904565_3661861695340779482_n.jpg

Bár a tavasz lassan érkezik el hozzánk, mi annál inkább készülünk már a napfényre és az illatos levendula virágzásra! A NŐK LAPJA KERT különszámában meg is jelent egy cikk rólunk, amiben a levendulás álmaink megvalósulásáról, levendula mezőinkről, és a levendula óriási vonzerejéről olvashattok! A lap külön számát az újságárusoknál megtaláljátok! :-)

blogra.jpg

blogra2.jpg

NŐNAP a MagyarProvence-nál

2013.03.04. 11:37

DRÁGA URAIM! MÁRCIUS 8.! PÉNTEK! NŐNAP!

Térjenek be üzletünkbe egy-egy csodálatos levendula csokorért, és lepjék meg ezzel a lányokat, hölgyeket, asszonyokat! :)

A nemzetközi nőnap a nők iránti tisztelet és megbecsülés kifejezésének napja, amelyet 1917 óta - Magyarországon 1948 óta - minden év március 8-án tartanak. A nemzetközi nőnapot az ENSZ is a világnapok közt tartja számon.

A MagyarProvence is készül a nőnapra! 

A bolt címe: 1061 Budapest, Paulay Ede utca 8.

-MP- 
 
BIO FŰSZEREK A BOLTBAN ÉS A WEBÁRUHÁZBAN IS!

WEBÁRUHÁZ: www.magyarprovence.hu
BOLT: 1061 Budapest, Paulay Ede utca 8.
 

Fülemülés kerti dísz:
https://magyarprovence.hu/lakas-kiegeszitok/kert/fulemules-kerti-disz

Fém szívvel díszített levendula csokor:
https://magyarprovence.hu/lakas-kiegeszitok/konyha/fem-szivvel-diszitett-levendula-csokor

Szív illatzsák:
https://magyarprovence.hu/mp-sajat-termekek/baba-mama/sziv-illatzsak-mp

Levendulás vesszőszív:
https://magyarprovence.hu/lakas-kiegeszitok/furdoszoba/levendulas-vesszosziv

Üvegtálka szív mintával:
https://magyarprovence.hu/lakas-kiegeszitok/konyha/uvegtalka-nagy-sziv-mintaval

Levendulás csokoládé szív pralinákkal:
https://magyarprovence.hu/levendulas-finomsagok/csokolade/levendulas-etcsokolade-kicsi

Kincses ládika szív mintával:
https://magyarprovence.hu/lakas-kiegeszitok/haloszoba-nappali/kincses-ladika-levendula-sziv-mintaval

Szives virágtartó:
https://magyarprovence.hu/lakas-kiegeszitok/konyha/szives-viragtarto-nagy

Édes otthon, szív alakú üdvözlő tábla:
https://magyarprovence.hu/lakas-kiegeszitok/konyha/edes-otthon-sziv-alaku-udvozlo-tabla

 

4. csokros szives.jpg

VALENTIN NAP - MagyarProvence

2013.02.11. 14:35

1-vesszőszív-szöveg-500_1.jpg

Kedves Levendula és MagyarProvence Rajongók!

Ahogy a képen is látható, már kaphatóak nálunk a Valentin napi termékek! Gyertek és nézzetek be hozzánk! 

Szeretettel várunk minden Hölgy, Asszony és Úr vásárlót! :D

-MP-

Valentin napra készülünk

2013.01.29. 15:19

Tudjátok, hogy mi a Bálint-napi üzenetküldés eredetének leggyakoribb magyarázata? Ha nem akkor itt egy rövid kis leírás róla:

A szokás eredete, hogy Szent Bálint, Terni püspöke a 14. században a jegyesek és fiatal házasok védőszentjévé vált Angliában és Franciaországban. Ennek a szentről elterjedt egyik történet képezte az alapját. Eszerint mielőtt keresztény hite miatt II. Claudius császár idején kivégezték, Bálint a hite erejével a börtönőre vak leányának visszaadta a látását. Mielőtt – a hagyomány szerint – február 14 -én kivégezték, búcsúüzenetet küldött a lánynak, amelyet így írt alá: „A Te Bálintod.”

Ettől kezdve terjedt el, hogy a szerelmesek üzenetet küldenek egymásnak ezen a napon!

Térjetek be hozzánk is, látogassátok meg a webáruházunkat Valentin nap előtt is!

-MP-

sziv.jpg

süti beállítások módosítása